16 maart 2024, door Theaterparadijs

‘De lach zit er meteen in en verdwijnt niet meer’ – 4,5 sterren

Andy Doornhein. 16 maart 2024.

Wie hier meteen de bekendste kus van 2023 in herkent, die van de Spaanse bondsvoorzitter Luis Rubiales, heeft dat goed gezien. Deze affaire is de inspiratie bron voor de nieuwe voorstelling “De Kus” van Amsterdamse Theatergroep Toetssteen. Erris van Ginkel en Roos Schlikker hebben samen het script geschreven voor deze relatiekomedie.

De openingsscène is meteen raak. We zien dat Leopold en Fleur bezig zijn met de voorbereidingen voor het gezellige avondje met zoon Harry Jan en zijn nieuwe vriendin Jeltje. In slechts een paar minuten wordt de sfeer van het stuk duidelijk. Verhaaltechnisch al ontzettend knap. De lach zit er meteen in en zal gedurende het verloop niet meer verdwijnen.
Zodra het verhaal zich verder ontwikkelt worden er steeds meer verhaallijnen geïntroduceerd, zonder dat het geheel een warboel gaat worden. Iedere extra verhaallijn verhoogt de pret voor de kijker alleen maar. De gecreëerde chaos blijft overzichtelijk en zeer vermakelijk.

Recensie De Kus van TG Toetssteen

De karakters komen steeds meer tot leven en de onderliggende dramatiek komt langzaam maar zeker naar de oppervlakte gekropen. De humor in deze voorstelling wordt hierdoor ook steeds sterker voelbaar. Alle situaties zijn zo herkenbaar en worden vanuit meerdere kanten belicht. Een mooie insteek van de schrijvers want zo kan je toch ongegeneerd uitbundig lachen om een foute grap.
De complexiteit van ieder karakter wordt door de cast zeer overtuigend gespeeld. Vooral Linda Tordoir (Bea) heeft mijn hart veroverd met haar ongelofelijke droge uitstraling en timing. De onderlinge chemie is merkbaar in de kwaliteit van het acteerwerk en zal met iedere voorstelling alleen nog maar beter worden.

Recensie De Kus van TG Toetssteen

Het toneel de beeld (Snoeij & Snoeij) is zeer ongecompliceerd en uitermate functioneel. Met maar een paar componenten wordt het speelveld weergegeven. Als tegen het einde van de voorstelling deze componenten door de spelers van het podium gedragen worden ontstaat door deze handeling een fascinerende nieuwe onverwachte situatie. Een bijzonder einde van een hilarisch verhaal.

“De Kus” is alweer de twintigste voorstelling die Erris van Ginkel heeft geschreven voor TG Toetssteen. Van Ginkel en Schlikker hebben met deze voorstelling de traditie van deze Amsterdamse theatergroep weer voortgezet, een maatschappelijk relevante voorstelling maken zonder moralistisch te zijn.

Klik hier voor de speellijst

Gezien op 15-3-2024 in Het Amsterdams Theaterhuis.

Andere recensies

El Pais

Los ecos del caso Rubiales suben a escena en Ámsterdam

Isabel Ferrer, 6 juli 2024

El grupo neerlandés TG Toetssteen presenta ‘El beso’, una…

Lees meer
Theaterkrant

KUS VAN SPAANSE BONDSCOACH LEIDT TOT VERRASSENDE THEATERTEKST

Op het eerste gezicht is het een soort van Wie is er bang voor Virginia Woolf voor…

Lees meer
Volgspot

Radio interview Volgspot: Roos Schlikker en Erris van Ginkel over voorstelling De Kus

Toneelschrijvers Erris van Ginkel en Roos Schlikker te gast in Volgspot. Voor Theatergroep Toetssteen schreven…

Lees meer