2 september 2022, door Theaterparadijs

De regels van Rutte, sterke humor over twaalf jaar premierschap ★★★★☆

Door Andy Doornhein / foto’s Boy Hazes

Twaalf jaar Rutte, behalve dat dit al een enorm record is, mogen we toch wel stellen dat onder twaalf jaar Rutte het één en ander niet helemaal vlekkeloos is verlopen.
Laat ik een paar onderwerpen noemen, Groningen, Toeslagaffaire, Corona crisis en niet vergeten het stelselmatig om zeep brengen van de culturele sector. Ondanks dat deze zaken een grote impact hebben op de individuele mens en ons land in het geheel, is het Mark Rutte toch gelukt om nu als langst zittende premier de geschiedenis boekjes in te gaan.
Hoe is het hem toch in hemelsnaam gelukt?

Theatergroep Toetssteen uit Amsterdam zat met dezelfde vraag en is opzoek gegaan naar het antwoord. Met de voorstelling “De regels van Rutte” hopen de makers meer duidelijkheid te kunnen scheppen in de populariteit van Mark Rutte.

Het toneel is lekker overzichtelijk, (ontwerp, Snoeij & Snoeij) drie monitoren op de achtergrond, vier witte blokken op de grond, vier witte zuilen met op twee, een paar bokshandschoenen.

De opening scène is de juiste start van deze voorstelling, Rutte die sorry zegt, keer op keer….op keer, op keer.
Regisseur en script schrijver Erris van Ginkel heeft gekozen voor een toneelstuk over het maken van een toneelstuk. De vier acteurs, Harm Witteveen (Mark Rutte), Marieke Fransen (o.a. Sigrid Kaag en Rita Verdonk), Linda Tordoir (o.a. Kajsa Ollongren en de moeder van Rutte) en Carlo van Munster (Hugo de Jonge en Jan-Hein, de VVD campagneleider) discussiëren over de manier waarop Witteveen sorry moet zeggen.  

Dan gaat het los, het publiek krijgt een beeld van Rutte en zijn politiek voorgeschoteld, dat uiteraard behoorlijk uitvergroot is, maar waar de basis van deze vergroting ook zeer herkenbaar is. De acteurs zetten hun personages, ondanks die vergrotingen, zeer herkenbaar neer. Regelmatig als karikatuur wat zeker de feestvreugde aangenaam verhoogt. Ondanks dat het onderwerp zeer ernstig is, is de uitvoering ervan uitermate luchtig en komisch.

De  persoonlijke mening van de regisseur over de heer Rutte is op briljante wijze in de voorstelling gestopt. Nee, nee we gaan geen politiek statement maken…of wel?

Dat Rutte een kei is in overleven van een crisis, is ook in de realiteit een bekend fenomeen. Dat meedoen aan kabinet Rutte een potentiële politiek zelfmoord is. Ook vanavond zien we, dat het altijd en eeuwig, toch aan anderen ligt en dat de goede man eigenlijk in zijn hart totaal een ander mens is.

De komische timing tussen de spelers voelt goed aan. Het is geen voorstelling waarbij je krom van het lachen komt te liggen. Echter vrolijk wordt je er 100% zeker van.
Als we aan het einde even, een soort van mogelijk inkijkje krijgen in het persoonlijke leven van Rutte, voel ik zelfs even een beetje begrip en empathie voor de man. 
Gelukkig geeft van Ginkel er nog even een extra komische draai aan, waardoor dit beeld weer snel verdwenen is.

Aan het einde zijn de regels van Rutte besproken en geduid.  Zoals de makers zeggen, misschien gaan we allemaal wel volgens de regels van Rutte leven. Want die regels brengen ons heel ver. Het is prettig om een beetje mee te veren en je naar de meerderheid te schikken. Of dit in de tijd die voor ons ligt gaat gebeuren? Ik denk het niet.

Andere recensies

Theaterkrant

KUS VAN SPAANSE BONDSCOACH LEIDT TOT VERRASSENDE THEATERTEKST

Op het eerste gezicht is het een soort van Wie is er bang voor Virginia Woolf voor…

Lees meer
Volgspot

Radio interview Volgspot: Roos Schlikker en Erris van Ginkel over voorstelling De Kus

Toneelschrijvers Erris van Ginkel en Roos Schlikker te gast in Volgspot. Voor Theatergroep Toetssteen schreven…

Lees meer
Theaterparadijs

‘De lach zit er meteen in en verdwijnt niet meer’ – 4,5 sterren

Van Ginkel en Schlikker hebben met deze voorstelling de traditie van deze Amsterdamse theatergroep weer…

Lees meer